Dan Biggar kan öka i Leigh Halfpenny frånvaro, säger Neil Jenkins

Wales är övertygad om att förlusten av Leigh Halfpenny för VM inte kommer att kosta dem poäng.Lions full-back är osviklig precision från tee har varit avgörande för dem i de senaste fyra säsongerna, men Neil Jenkins, sparkar tränare, har varnat sina pool motståndare som Dan Biggar var lika dödlig.

Halfpenny s fem påföljder hjälpte Wales komma bakifrån för att slå Italien i sin slutliga uppvärmningen match mot Italien tidigare denna månad, men han skadade knät ligament 11 minuter från tiden och har uteslutits av åtgärd för sex till åtta månader.

”Vi har förlorat en av de bästa i världen i Leigh, men Dan är otroligt nära honom om inte på samma nivå”, säger Jenkins, som i hans leka dagar blev den första spelaren att nå 1000 poäng i test rugby. ”Vi är mycket lyckliga att ha någon av hans kvalitet att ta över i mål sparkar jobb.”

Halfpenny var inte Wales första vals kicker i sista VM, endast användas för sparkar från långa avstånd, men när han fick rollen i början av nästa års Six Nations han vann matchen mot Irland i Dublin och höll rollen.

”det finns ett tryck på mål-kickers i internationell rugby, men de fungerar dag in och dag ut att vara bäst i världen ”, tillade Jenkins. ”Dan gör ett mycket bra jobb för fiskgjusar och han är bekväm att ta sparkar från mittlinjen.Leigh sortiment är lite längre, men utan honom vi skulle sparka röra och gå därifrån.”

”Dan är om mycket mer än att sparka. Han har mognat mycket, lära sig att kontrollera sina känslor, och han har varit enastående för oss. Han är en världsklass utanför hälften som navigerar sidan. Han har en enastående sparkar spel, vet mönstren ut och in och hur vi vill spela. Det finns inte många saker som han inte kan göra och han har alltid mycket att säga.Jag ser fram emot honom som har en enastående VM.”

Biggar är osannolikt att riskerade mot Uruguay i Cardiff på söndag, höll tillbaka med ett antal andra frontlinjen spelare för mötet mot England på Twickenham sex dagar senare.

”det kommer att finnas press på England som värdar, jag vet från 1999 när turneringen hölls i Wales”, säger Jenkins. ”De kommer att förväntas göra bra men du måste ta itu med det. De är en mycket bra sida, men lag kommer vara ute efter att slå dem, eftersom vi kommer att vara nästa vecka.

”Vi har Uruguay först och vi har arbetat fram en spelplan för dem. Det är en av endast två hemmamatcher har vi i VM och vi hoppas på en kåk på Millennium Stadium.”