Meestal beginnen zulke verhalen

Ik verstop me niet, lange tijd wilde ik voetballen in een westers land. Daarom heb ik onmiddellijk van de gelegenheid gebruik gemaakt zodra de gelegenheid zich aandiende. Ik bereikte de wedstrijd van de Praagse “Sparta”, die in de voorronde van de Europa League een gelijkspel speelde met “Hacken” (2: 2).

Tsjechisch sprookje met een treurig eindePhoto: Getty Images
Terwijl mijn collega’s je blij maken met voetbalnieuws en luide zomerkruisingen, was ik toevallig in Praag. Ik kon gewoon niet naar de Tsjechische hoofdstad gaan en niet naar het voetbal gaan, dus ik stapte van tevoren op het internet en bekeek het schema van Sparta Praag. Het gebeurde zo dat, net op de dag van mijn aankomst, het meest populaire team in het land met de Zweedse Hacken in de Europa League speelde. Het kaartje was vooraf gekocht, dus de reis kreeg extra stimulans. Nu wil ik mijn emoties delen met onze lezers van de game zelf en de sfeer in het stadion.

Meestal beginnen zulke verhalen met een beschrijving van het leven van de stad aan de vooravond van de wedstrijd, maar nu zal ik dit moment moeten missen, omdat de lange weg erg moe was en ik het stadion slechts een uur voor de wedstrijd bereikte. Mensen naderden alleen de arena, maar het spektakel was geweldig, alles rondom was geschilderd in donkerrode kleuren, ze zijn het symbool van de twintigvoudig Tsjechische kampioen. Uiterlijk ziet het stadionchik er klein uit en valt het niet op een bijzondere manier op, behalve de nauwkeurigheid waarmee het gebouw en alle aangrenzende kamers zijn gemaakt. Nadat ik het kaartje had gepasseerd en de enorme poort had gepasseerd, waarover het opschrift “Sparta Praha” pronkt, besloot ik zo snel mogelijk mijn plaats in te nemen om meer interessante dingen te zien, en uiteindelijk had ik er genoeg van.

Tsjechisch sprookje met een treurig einde

Vanaf het allereerste begin was ik verrast door het werk van de stewards die, na een onbekende toespraak te hebben gehoord, me bijna bijna naar de stoel begeleidde.